O firmie
NASZE POCZĄTKI SIĘGAJĄ 2013 ROKU,
kiedy przejęliśmy zabytkowe zakłady produkcyjne i rozpoczęliśmy produkcję pieczywa. Początkowo, wyroby Dakri były sprzedawane w Łodzi i w okolicznych miejscowościach, jednak z biegiem czasu nasza sieć dystrybucji powiększała się o kolejne miasta, województwa i finalnie kraje.
Oprócz produkcji pieczywa do domowego odpieku i pieczywa mrożonego dla gastronomii w naszych dwóch fabrykach, stale rozwijamy sprzedaż gotowych wyrobów cukierniczych pozyskanych od lokalnych cukierni.
Mimo aktywności lokalnych,
ZAWSZE MYŚLELIŚMY O ROZWOJU FIRMY W SKALI MIĘDZYNARODOWEJ.
Dlatego w 2009 r. podjęliśmy decyzję o działaniach eksportowych, sprzedając gotowe wyroby w krajach europejskich. W 2017 r. podjęliśmy decyzję o połączeniu sił z renomowaną grupą Martin Braun, która swoją działalność rozpoczęła już w 1931 r. roku, a dziś jest ona jednym z czołowych przedsiębiorstw na rynku produktów piekarniczych, cukierniczych i lodziarskich w Europie.
GRUPA ZRZESZA KILKANAŚCIE FIRM PRODUKCYJNYCH,
które zaspokajają rosnące zapotrzebowanie na ofertę produktów piekarniczych (takich jak m.in.: bułki, bagietki, chleby, paluchy, słodkie oraz słone snacki, a także produkty specjalne do gastronomii).
WYROBY PRODUKOWANE W ŁÓDZKIEJ I MIŁAKOWSKIEJ FABRYCE
dostępne są nie tylko pod marką Dakri, ale także tworzone są dla renomowanych, znanych sieci handlowych pod markami własnymi. Docierają one do odbiorców z ponad 20 krajów – m.in. Niemczech, Francji, Szwajcarii oraz w Czechach.
1989 r.
1997 r.
2003 r.
2006 r.
2008 r.
2009 r.
2017 r.
2018 r.
2019 r.
Po roku 1989 wielkie łódzkie zakłady zaprzestały produkcji, fabryki Grohmanów, tak jak inne zaczęły popadać w ruinę.
Teren ten stał się częścią Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.
Inwestor firma Dakri zadeklarowała chęć odnowienia zabytku (firma specjalizująca się w produkcji wyrobów piekarniczych i cukierniczych w technologii mrożonej). Miejski Konserwator zabytków zaakceptował plan przewidujący wyburzenie zabytkowej fabryki i pozostawienie bramy wraz z okalającym ją murem.
Przystąpiono do budowy nowej hali oraz renowacji zabytkowej bramy. Wymagało to m.in. wzmocnienia konstrukcji samych „beczek” które znacznie odchylały się od pionu, oraz oczyszczenia i zaimpregnowania elementów ceglanych.
Rozpoczęcie produkcji na wdrożonej nowej nowoczesnej linii produkcyjnej.
Pierwsze transporty towaru na rynki europejskie
Dołączenie do belgijskiej grupy piekarniczej Diversi Foods
Modernizacja parku technologicznego w zakładzie Dakri oraz przejęcie grupy Diversi Foods przez Niemiecką grupę Martin Braun.
Fuzja zakładu Dakri Dystrybucja Sp. z o.o. z zakładem Milbak Sp. z o.o. tworząc nowy podmiot gospodarczy Dakri Sp. z o.o.