Jesteśmy producentem mrożonych wyrobów piekarniczych i cukierniczych, którego początki sięgają końca XX wieku. Swoją działalność rozpoczynaliśmy od współpracy z lokalnymi łódzkimi piekarniami i odbiorcami.
Z biegiem czasu poszerzaliśmy nasze kanały dystrybucji, dostarczając nasze wyroby na terenie całej Europy oraz rozpoczynając współpracę z renomowanymi sieciami spożywczymi, oraz dystrybutorami wyrobów mrożonych. Obecnie należymy do Niemieckiej grupy Martin Braun, która swoją działalność rozpoczęła już w 1931 r. roku i stała się jednym z czołowych przedsiębiorstw na rynku produktów piekarniczych, cukierniczych i lodziarskich. Grupa zrzesza w sobie kilkanaście firm produkcyjnych, które zaspokajają rosnące zapotrzebowanie na zróżnicowaną ofertę produktów piekarniczych (takich jak m.in.: bułki, bagietki, chleby, paluchy, przekąski słodkie oraz słone, a także produkty specjalne do gastronomii).
Historia firmy
Łódź na przełomie XIX i XX w. staje się jednym z najszybciej rozwijających się miast na świecie. Z małego rolniczego miasteczka w 1820 r, powstaje jeden z największych ośrodków przemysłu włókienniczego (w 1913 r. było już w Łodzi 600 fabryk). Największe z fabryk, Zjednoczone Zakłady Przemysłowe Karola Scheiblera i Ludwika Grohmana S.A. rozmieszczone na 170 ha i przy zatrudnieniu ponad 8000 pracowników, uważane były w latach 20 XX w. za największe włókiennicze zakłady na świecie.
-
po 1989
Po roku 1989 wielkie łódzkie zakłady zaprzestały produkcji, fabryki Grohmanów, tak jak inne zaczęły popadać w ruinę.
-
1997
Teren ten stał się częścią Łódzkiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.
-
2003
Inwestor firma Dakri zadeklarowała chęć odnowienia zabytku (firma specjalizująca się w produkcji wyrobów piekarniczych i cukierniczych w technologii mrożonej). Miejski Konserwator zabytków zaakceptował plan przewidujący wyburzenie zabytkowej fabryki i pozostawienie bramy wraz z okalającym ją murem.
-
2006
Przystąpiono do budowy nowej hali oraz renowacji zabytkowej bramy. Wymagało to m.in. wzmocnienia konstrukcji samych „beczek” które znacznie odchylały się od pionu, oraz oczyszczenia i zaimpregnowania elementów ceglanych.
-
2008
Rozpoczęcie produkcji na wdrożonej nowej nowoczesnej linii produkcyjnej.
-
2009
Pierwsze transporty towaru na rynki europejskie
-
2017
Dołączenie do belgijskiej grupy piekarniczej Diversi Foods
-
2018
Modernizacja parku technologicznego w zakładzie Dakri oraz przejęcie grupy Diversi Foods przez Niemiecką grupę Martin Braun.
-
2019
Fuzja zakładu Dakri Dystrybucja Sp. z o.o. z zakładem Milbak Sp. z o.o. tworząc nowy podmiot gospodarczy Dakri Sp. z o.o.